top of page

Futsal Spelregels

ALGEMEEN

 1. Het speelveld / Begrensd door de zwarte belijning

 2. De bal / De “plofbal” is speciaal gemaakt voor het zaalvoetbal. Kort gezegd, stuitert deze minder hard dan een bal zoals die op het veld wordt gebruikt. We spelen met een maatje 4, met een gewicht van 290-360g.

 3. Uitrusting / De uitrusting van een zaalvoetbalspeler is nagenoeg gelijk aan die van een veldvoetballer, met het wezenlijke verschil dat zaalvoetballers schoenen dragen zonder noppen. - Geen zwarte zolen! De schoenen v/d gym kunnen normaliter gebruikt worden. 
  - Het dragen van scheenbeschermers wordt sterk aangeraden!
  - Keepers wordt een lange broek aangeraden.

 4. Teams / Ieder team dient een min of meer uniforme kleur T-shirt te dragen (zie Teamindeling elders op deze pagina). Alternatief kunnen de trainingshesjes gebruikt worden.

 5. Aantal spelers / Tijdens wedstrijden staan er per team 1 doelverdediger en 4 spelers in het veld. De overige spelers zijn wisselspelers.
  *
  De doelverdediger moet altijd duidelijk herkenbaar zijn!

 6. Wisselen / Er mag doorlopend gewisseld worden. Wisselspelers zitten op de bank aan de lange zijde, bij de middellijn.

 

TIJDENS HET SPEL

 1. De scheidsrechter(s) / Wedstrijden in de zaal staan onder leiding van één of twee scheidsrechter(s) die de spelregels moet(en) toepassen. Hun beslissingen gelden.

 2. Wedstrijdofficial / Deze handhaaft de speeltijd met behulp van een tijdklok of stopwatch, houdt de straftijd(en) bij en noteert de gescoorde doelpunten.

 3. Lichaamscontact / Futsal is een contact-arme sport. Elk lichaamscontact is in potentie een overtreding. Binnen de 8m. lijn voor het doel resulteert dit echter niet in een vrije schop maar in een strafschop. Ben gewaarschuwd!

 4. Vrije schop / Op de plek van de overtreding moet ook de vrije schop worden genomen.

 5. Tijdstraf / Bij een al te opzichtige overtreding, overmatig (lichaams-)contact of enig ander ongewenst gedrag, kan een tijdstraf van 1 of 2 min. worden opgelegd aan deze speler.
  * Tijdstraf dient naast de wedstrijdofficial te worden uitgezeten, hij/zij houdt namelijk de tijd bij. Wanneer de tijdstraf erop zit, mag men per direct terug het veld in.

 6. Keeper / Voor alle spelhervattingen kies je voor het het inrollen of het werpen van de bal.

 7. Terugspeelbal / Een terugspeelbal naar de doelverdediger, mag door deze worden opgepakt.

 8. Intrap / Bij alle uitballen en hoekschoppen, hervat je het spel met een intrap op de juiste plek. 

 9. Strafschop/ De strafschopstip ligt 7 meter van de doellijn.

 10. Buitenspel / Zaalvoetbal kent geen buitenspel.

 11. Plafond / Mocht de bal het plafond raken, krijgt de tegenpartij een intrap aan de zijlijn.

 12. Spelhervattingen / Alle spelhervattingen zijn indirect, er kan dus NOOIT rechtstreeks worden gescoord; er moet min. 1x overgespeeld worden.

 13. Afstand / Bij alle spelhervattingen moet je min. 5 meter afstand houden.

 14. Tijdregel / Alle spelhervattingen dienen binnen 5 sec. te worden uitgevoerd, anders gaat de bal naar de tegenpartij t.b.v. een soortgelijke spelhervatting. Voor een overtreding van de doelverdediger tegen deze regel, krijgt de tegenpartij een vrije schop, op de 8m. lijn.

 15. Scoren /  Als de bal reglementair de lijn passeert, is dat een doelpunt.
   

bottom of page